Badania

Główne kierunki badań naukowych prowadzonych przez pracowników muzeum

W dziale sztuki kustosz dr Ewa Andrzejewska eksploruje zagadnienia związane z kaliskim złotnictwem cechowym od XV do XVIII wieku. Obejmują one następujące obszary badawcze:

  • dzieje i organizacja cechu złotniczego w Kaliszu,
  • obyczajowość cechowa,
  • udział złotników w życiu publicznym miasta,
  • asortyment miejscowej produkcji złotniczej,
  • organizacja pracy w warsztacie, jego wyposażenie i techniki złotnicze,
  • sylwetki złotników kaliskich (materiały do leksykonu złotników kaliskich),
  • próba atrybucji dzieł (zachowanych głównie w świątyniach miasta i okolic).

W Rezerwacie Archeologicznym w Kaliszu-Zawodziu podejmowane są próby z obszaru archeologii eksperymentalnej np.:

  • uprawa lnu, prosa, pszenicy,
  • garbowanie skór: owczych, sarnich, jelenich, dziczych i borsuczych,
  • hodowla owiec, pozyskiwanie runa owczego, przędzenie nici i tkanie,
  • rekonstrukcja noży garbarskich, narzędzi do usuwania chwastów, nożyków i pochewek,
  • rekonstrukcja szałasu, smolnika, pieców i palenisk, zagrody gospodarskiej oraz wędzarni,
  • rekonstrukcja uzbrojenia, odzieży i butów,
  • rekonstrukcja żelaznych kluczy hakowatych, dębowej szkatuły, drewnianych łyżek, czerpaka, ręcznej stępy, kościanych szydeł, woskowych tabliczek, glinianych lampek łojowych, bardek, rogu sygnałowego, tabliczek do tkania krajek, wrzeciona i przęślików, kobylnicy ciesielskiej,
  • destylacja dziegciu,
  • ogacanie chat za pomocą gliny i sieczki słomianej,
  • mielenie zboża na kamiennych żarnach nieckowatych,
  • odtwarzanie średniowiecznych potraw: polewka mleczna, kasze ze świeżymi i suszonymi owocami, z tłuszczem i mięsem, soczewica z podpłomykami, bób z ziołami, kompot, wędzenie mięsa, ryb i serów.

Muzeum Okręgowe Ziemi Kaliskiej w Kaliszu
ul. Kościuszki 12, 62-800 Kalisz
tel.: (62) 757 16 08
biuro@muzeumwkaliszu.pl

Script logo